Scroll Text

Put Allah first and you will never be last :)

Saturday 23 January 2016

Resipi Ayam Masak Lemak Cili Padi Paling Simple!

Assalamualaikum and Hello.

Hihi maaflah sejak aku jadi surirumah ni aku jadi macam makcik makcik sikit ehem. K fine tajuk macam eleh weh masak lemak je kot? Apehal tak reti masak? Pasaipa!

K mohon jangan emo semua orang. Untuk orang malas macam aku wajiblah time Google resipi aku akan taip perkataan "simple"/ "senang" untuk semua resipi. Hatta rendang aku buat time Raya lepas pun aku bantai letak simple. Punyalah nak simple punya pasal kan? So let's start! Tapi wajiblah tahu dulu kenapa tiba tiba nak share resipi masak lemak. Ye dok? 

Al kisah aku bangun tidur tadi tekak terasa nak makan sangat kuah masak lemak. Nak hirup hirup. Trust me, mengidam mak buyong ni hampa jangan buat main. Gigih aku Google resipi. So takkan nak simpan sorang kan? Wajiblah share hihi.

PS: Sorry aku tak snap gambar so sumber gambar dari Mr Google ye anak anak.

Resipi ayam masak lemak cili padi simple 

Image result for ayam masak lemak cili api simple

Aku bahagi 2 eh. Bahan-bahan nak masak terus dengan bahan-bahan ditumbuk (blender pun boleh)

Bahan-bahan untuk masak :

Image result for serai
  • 1-2 batang Serai 
    • Serai ni ketuk tau hehe
Image result for kiub ayam maggi
  • 1/2 Kiub Ayam (jika suka)
    • Aku letak satu kiub terus baru rasa lagi umph :P
  • Garam secukupnya
    • Satu sudu cukup dah rasanya bergantung kepada kepekatan kuah hampa
  • Air secukupnya 
    • Ada la 2 cawan aku letak tadi sebab aku nak pekat kan kuah
  • 4-5 ketul Ayam
    • Potong kecik ke besaq ke both will be fine
  • 250 ml Santan Pekat / 1 kotak santan  
    • Aku divide dua, satu aku biar pekat lagi satu aku campur air. Kiranya macam satu kotak santan tu aku divide dua siap-siap.
Image result for daun kunyit
  • 2 helai daun Kunyit
    • Potong nipis secukup rasa tau
Bahan-bahan nak tumbuk or blender :

Orang tua tua selalu cakap kalau tumbuk lagi better kan? Ah tapi manusia macam aku mana makan nasihat T_T So aku blender semua bahan bahan ni. Senang kan? Hihi

  • Kunyit Hidup
    • Ada la dalam satu inci lebih tapi aku takda kunyit hidup so tadi aku guna kunyit serbuk je tapi aku masukkan lepas aku blender. *Tak blender sekali kalau pakai kunyit serbuk*
  • Bawang Merah
    • 2 ulas
  • Bawang Putih
    • 2 ulas
  • Cili Padi
    • Sebab aku suka pedas so aku letak 7 biji hihi tapi takdalah pedas mana pun kira semua orang boleh makan la
Okay the best Part mestilah time memasak kan?
  1. Macam biasa, panaskan minyak then masukkan bahan bahan yang dah blender tadi. 
  2. Lepas naik bau, masukkan santan yang cair. (Yang ditambah air)
  3. Masukkan Ayam, Serai dan Kiub Ayam. 
  4. Didihkan semua sampai ayam masak dengan Api perlahan so that santan tak pecah. Ingat tau perlahan!
  5. Dah agak dah masak, masukkan santan pekat, biar bagi dia masak then check samada dah pecah minyak or tak.
  6. Tadaa siap!
Simple kan? Jujurnya aku selalu rasa masak lemak ni macam susah gila tapi bila dah buat senang jugak eh sebenarnya. Ehem dapat pujian dari Encik Husband okay masak lemak ni. K riak 4 minit.

Selamat mencuba! 

Till then, take care! 

5 comments:

  1. Mmg simple n sedap..terbaikk 🖒

    ReplyDelete
  2. mmang simple , nnti blh la sy cuba..sbb husband mmng suka makan pedas..

    ReplyDelete
  3. nak letak daun kunyit time bila eh

    ReplyDelete
  4. Saya rasa daun kunyit tu letak lepas dah habis makan.

    ReplyDelete